Covid-19

Az Aerobik Magyar Kupa I. fordulójának
COVID19 szabályzata kidolgozás alatt van.

Hamarosan elérhető...

Általános Magatartási Szabályok
különböző élethelyzetekben

(Avagy mire érdemes figyelni, mit kell betartani egyes helyszíneken)

MIKOR VISELJÜNK MASZKOT?

Alapvetően otthonunkon kívül minden olyan élethelyzetben, melyben a másik embertől való

1.5 méteres távolságot nem lehet tartani, így különösen

  • tömegközlekedési eszközön a közlekedés során, ha sokan vannak a megállóban, az utcán a tömegben, várakozás, sorban állás  liftben  taxiban  repülőn  ügyfelek fogadásakor  irodában, ha a másfél méter nem tartható  ügyfélként váróteremben  egészségügyi intézményben  szociális intézményben  idős vagy beteg rokonok ismerősök látogatása  temetésen részvétnyilvánításkor  esküvőn mennyasszony köszöntésekor, menyasszonytánckor  karanténban lévő beteg otthonában, ha nem a saját szobájában zárt ajtók mögött van, vagy nem étkezik, nem tisztálkodik  ha a karanténban lévő személyt gondozzuk, takarítunk nála  köznevelési intézményben, ha nem tanuló vagy ott dolgozó lép be  bevásárláskor  sporteseményen, ha a másfél méter nem tartható  kulturális rendezvényen, ha a másfél méter nem tartható  felszolgálóknak, hoszteszeknek  olyan munkahelyi közösségben, ahol bárki munkavégzésének kiesése esetén a munkavégzés veszélybe kerül  értekezleteken, ahol a másfél méter nem tartható  gépjárművezetői tanfolyamon és gyakorlati órán  szépségápolási személyzet (fodrászat, kozmetika stb.).

 

A MAGATARTÁSI SZABÁLYOKBAN ALKALMAZOTT KIFEJEZÉSEK ÉRTELMEZŐ MEGHATÁROZÁSA

KÉZMOSÁSI KÉZFERTŐTLENÍTÉS KÉZFERTÖTLENÍTŐ SZAPPANNNAL: folyó meleg vízben szappannal/ vírus ellen is hatékony folyékony kézfertőtlenítő szappannal bedörzsöljük a kezünket, különösen figyelve az ujjbegyekre, körömágyra. A szappanos bedörzsölés 30 másodpercig tartson.

KÉZFERTŐTLENÍTÉS: Vírus ellen is hatékony alkohol tartalmú kézfertőtlenítő szerrel (folyékony vagy gél) alaposan, legalább 30 másodpercig bedörzsöljük a szert a kezünk teljes felületére.

A helyes kézmosási/kézfertőtlenítési technika a következő linken található a videó elején van a kézfertőtlenítés: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/669-az-ellatottvedelme-erdekeben-alkalmazott-vedoeszkoz-felvetele

MASZK VISELÉSE: Az orrot/szájat eltakaró maszk viselésének a következő szabályai vannak:

Mindenképpen szükséges az orr és a száj egyidejű eltakarása

A felvétel után ne nyúljunk a maszkhoz

Ha olyan helyen járunk, ahol hol szükséges a maszkviselés, hol nem, mert például két üzlet között a szabad levegőn sétálunk, akkor ne toljuk a maszkot az állunk alá, hanem tartsuk magunkon, mivel a maszkra kerülhet más emberekkel való találkozás során vírus, valamint a kezünk is szennyezett lehet.

Ha a maszkot levesszük, dobjuk el szemetesbe, vagy tegyük nejlonzacskóba és otthon mossuk ki. Fontos, hogy ugyanazt a maszkot (pl. saját készítésű) csak mosás után vegyük fel újra.

Maszk levétel után minden esetben fertőtlenítsük a kezünket.

A maszk viselésének szükségességéről részletek a mellékletben

TÁVOLSÁGTARTÁS: Amennyiben meg akarunk másokat és magunkat védeni a fertőzéstől, a legfontosabb szabály a másfél méteres távolság betartása a többi embertől. Ez azt jelenti, hogy egy képzeletbeli másfél méter sugarú kör közepén álljunk és igyekezzünk senkit sem beengedni a körbe. Amennyiben valaki belép, menjünk arrébb. Erre kell figyelni szabadtéren is, de különösen a zárt helyeken. Színházban, sportrendezvényen, azaz ültetett helyeken sakktábla szerű ülésrend javasolt, a másfél méteres távolság betartásával. Minden olyan helyen, ahol a másfél méter nem biztosítható helyhiány miatt, akár csak egy méterre szűkül a képzeletbeli sugár, viseljünk a fentiek szerint maszkot.

KÖHÖGÉSI, TÜSSZENTÉSI ETIKETT: Papír zsebkendőbe köhögjünk, tüsszentsünk, azt használat után szemetesben dobjuk el, ezután fertőtlenítsük kezünket. Amennyiben nincs zsebkendőnk, akkor jobb híján a könyökhajlatunkat használjuk, de ezután különösen kell figyelni arra, hogy a könyökhajlantunk ne érjen pl. a tömegközlekedési jármű kapaszkodójához s a kezünkkel se érintsük meg. Ha maszkot viselünk, amikor köhögni, tüsszenteni kell, akkor is tegyünk a maszk elé zsebkendőt (vagy használjuk a könyökhajlatunkat) és utána a lehető legrövidebb idő múlva cseréljünk maszkot, majd fertőtlenítsük kezünket. Az ásítás során is repülhetnek nyálrészecskék a környezetünkbe, ezért ásításkor ugyanezen szabályok érvényesek.

KESZTYŰVISELÉS: A textilkesztyű viselése a fertőzések ellen nem véd. Gumikesztyű viselése általában nem ajánlott, mert az emberek többsége biztonságba érezve magát sokkal több mindenhez hozzányúl, mint egyébként tenné, ezáltal növelheti a vírus terjedését azzal, hogy a kesztyűvel egyik felületről viszi a másikra. Vannak azonban olyan élethelyzetek, amikor javasolt a kesztyűviselés, ilyen, amikor díj vagy diploma átadón, temetésen, esküvőn, delegáció fogadásán sok emberrel kell kezet fogni. A kesztyű viselésének szabályai a következők:

Felvétel előtt mossunk vagy fertőtlenítsünk kezet

Ne viseljük egész nap vagy hosszú órákon át

Ne nyúljunk a szemünkhöz, arcunkhoz, hajunkhoz, ruhánkhoz

Csak a legszükségesebb mértékben nyúljunk a tárgyakhoz

A kesztyű levételekor az egyik kesztyűs kezünkkel a másik kesztyű külsejéhez nyúlva, kifordítva vegyük le az egyik kesztyűt, majd a kesztyűmentes kezünkkel a másik kesztyű bőrünkhöz érő belsejébe nyúlva, a kesztyűt kifordítva vegyük le és dobjuk ki szemetesbe.

FELÜLETFERTŐTLENÍTÉS: Mindig az alkalmazott szer által előírt módon és a megadott behatási idő megadásával végezzük a fertőtlenítést. Az alkalmazott szer mindenképpen vírus ellen is hatásos kell legyen, a hatásspektrum a címkén megtalálható. A felületfertőtlenítés végezhető permet szórással vagy letörléssel az alkalmazott szertől függően. A fertőtlenítő törlőkendók is megfelelnek a célnak, amennyiben vírus ellen is hatékony az impregnáló folyadék.

SPORTRENDEZVÉNY

Kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző személyek vegyenek részt sportrendezvényen, ha beteg van a családban, ne menjünk közösségbe.

Jegyet lehetőség szerint on-line módon vásároljuk meg. Kerüljük a tömeget.

Amennyiben, nem rendelkezünk előre megváltott, számozott ülőhellyel lehetőleg úgy foglaljunk helyet, hogy a nem egy háztartásban élőktől próbáljunk legalább 2 szék távolságot tartami, azaz hagyjunk üresen legalább két széket.

Sorban álláskor is tartsuk a másfél méteres távolságot.

Viseljünk szájat és orrot eltakaró eszközt (maszkot) minden olyan helyen ahol nehézségekbe ütközik a távolságtartási szabályok betartása, azaz a védelmet jelentő 1,5 méteres távolság nem tartható.

Tartsuk be a maszk helyes viselésének szabályait.

A 1 , 5 méteres távolságot a mosdóban is igyekezzünk tartani.

Szigorúan tartsuk be a köhögési etikett szabályait (papír zsebkendő használata, annak

11 hiányában behajlított kar könyökhajlatába történő köhögés, tüsszentés).

Kerüljük a felesleges közvetlen testkontaktusokat, a hagyományos üdvözlési formákat (pl.: puszi, kézfogás), valamint a saját arc, szem, száj érintését is.

Használjuk a kihelyezett kézfertőtlenítőket, vagy a saját kézfertőtlenítőnket.

Kerüljük a kézzel gyakran érintett felületek tapogatását pl.: korlát. attrakciós elemek. Ha mégis szükséges hozzányúlni ezekhez a felületekhez pl.: villanykapcsoló, WC lehúzó stb.) utána fertőtlenítsük a kezünket.

Étkezés, nassolás előtt minden esetben mossunk kezet.

Amennyiben az odautazáshoz tömegközlekedési eszközt vesszünk igénybe, a járművön viseljünk maszkot és a többi utastól tartsuk a távolságot.

EDZŐTERMEK EDZÉS

A szabadban végzett sportolást, edzést részesítsük előnyben.

Kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző személyek menjenek edzőterembe, ha beteg van a családban, ne menjünk közösségbe.

Edzőteremben mindenképpen törekedni kell arra, hogy a nagylétszámú csoportosulások elkerülhetők legyenek, így lehetőleg ne csúcsidőben végezzük az edzést.

Az edzés megkezdése előtt alaposan szellőztessünk ki és a sporteszközöket alkoholos gyorsfertőtlenítő kendővel fertőtlenítsük le.

Megérkezéskor szappannal, folyó meleg vízben mossunk kezet vagy vírus ellen hatékony fertőtlenítőszerrel        fertőtlenítsünk;         legalább         30       másodpercig tartson    a kézmosás/kézfertőtlenítés, különösen figyeljünk az ujjbegyekre, körömágyra

Szigorúan tartsuk be a köhögés etikett szabályait (papír zsebkendő használata, annak hiányában behajlított kar könyökhajlatába történő köhögés, tüsszentés).  A gépek használata során is lehetőleg tartsuk a másfél méteres távolságot.

A 1,5 méteres távolságot az öltözőben, mosdóban is igyekezzünk tartani.

Kerüljük a felesleges közvetlen testkontaktusokat, a hagyományos üdvözlési formákat (pl.: puszi, kézfogás), valamint a saját arc, szem, száj érintését is.

Használjuk a kihelyezett kézfertőtlenítőket, vagy a saját kézfertőtlenítőnket.

Az érintésmentes kártyás vagy átutalásos fizetési módokat válasszuk.

Használat után fertőtlenítsük a kihelyezett fertőtlenítővel a használt eszközöket minden olyan területen, ahol érintkeztünk velük, beleértve pl. az érintőképernyőket is.

 

usercartcrossmenu